Aggodalmak

Íme a megnyugtató válaszok, hogy ne aggódj feleslegesen.

Kap levegőt?

Igen. A helyesen használt, megfelelő hordozóeszköz biztosítja a szabad légutakat, ezt Németországban végzett orvosi kutatás is alátámasztja.

Az, hogy a baba szorosan hozzád van kötve, nem jelenti azt, hogy el van szorítva. A kendőt is nyugodtan a fejére húzhatod egy rétegben, de néhány óvintézkedést te is megtehetsz. Ha meleg van, ne öltöztesd túl. Hidegben, ha kabát alatt hordozod, akkor már nem kell rá is plusz ruha, és a kabátodat csak a feje közepéig húzd össze.

Figyelj rá, hogy a baba körüli anyagok vegyszermentesek legyenek.

Természetesen ne dohányozz a baba közelében!

Jó a babának azon a szűk helyen?

Ha nem érzi jól magát, azt jelezni fogja. Képzeld el, milyen érzés lehetett az anyaméhben lenni! Valami állandóan hozzáért a bőréhez, masszírozva, simogatva volt. Ezt az érzést a kendőben visszakapja.

Nem árt a baba gerincének, csípőjének?

A jó hordozó körülöleli, és tartja a baba testét.

Gerincét megtámasztja, biztosítja a természetes, anyaméhből hozott C tartást. Idővel, ahogy a baba erősödik, és mozogni kezd, kialakul az S alakú görbület a gerincen, de ezt siettetni, erőltetni nem lehet. Ezért sem ajánlott az előre kötött, a babát kifele fordított hordozási mód, mert a kicsit homorításra kényszeríti.

A baba csípőjének pedig jót tesz a hordozóeszköz által biztosított terpesz tartás!

Elkényeztetem a kendőzéssel!

Egy kisbabát nem lehet elkényeztetni. Természetes igénye a testközelség, a szoros testkontaktus. És ha ez az igénye kielégül, akkor egy nyugodt, kiegyensúlyozott kisgyermekké válik, aki fokozatosan, magától elhagyja majd a kendőzést.

Naponta mennyit hordozhatok?

Amennyit jól esik Neked és a babádnak. Figyelj a gyermekedre, jelezni fogja, ha már elég.

Mikortól kezdhetjük a kendőzést?

Már a szülés után magadra kötheted egy hagyományos, vagy rugalmas kendővel. Csak a helyes kötözésre figyelj, aminek a baba fejét is meg kell támasztania, nem csak a gerincét. Koraszülött babáknak különösen szüksége van a testközelségre. Hidd el, nagy élmény lesz! Főleg az apukáknak!

Hány éves korig hordozhatom gyermekemet?

Akár 4-5 évesen is felkérezkedhet. Az idő múlásával csökkeni fog a kendőben töltött idő, de ha elfáradt, vagy beteg, akkor még egy nagyfiúnak vagy nagylánynak is jó a kendőben.

Nem árt a gerincemnek?

A hordozó gerince terhelésnek van kitéve, egyértelmű. Ezért fontos, hogy csak körülbelül 5 kg-ig vidd a kicsit előre kötve, mert az ennél nagyobb súlyt elöl cipelni már nagyon megterhelő. Egészségesebb, ha a hátadon viszed. Mivel a kicsi súlya folyamatosan gyarapodik, így egy fokozatos edzésnek vannak kitéve az izmaid. Ha még kis súlyú babával kezded a hordozást kevésbé megterhelő, mert hozzá izmosodsz a feladathoz J

Ha csípőn hordozol fontos, hogy váltogasd a két oldalt, hogy ne egy irányú legyen a testeden a terhelés.

Címkék: babahordozás, aggodalmak, gerinc, kényeztetés, levegő, újszülött

Érdeklődés

Itt tudod felvenni velem a kapcsolatot, vagy hívj a 06 70 229 6351 telefonszámon!